Ayn Rand "Allikas"

Tsitaadid raamatust:
"Harvadel puhkudel juhtub, et maailmajõud, mis on liiga suured, et neid haarata, fokuseeruvad ühte punkti nagu valguskiired, mille lääts koondab ülimalt eredaks täpiks, nii et me kõik seda näeme."

"Kui madalale on ühiskond langenud, kui mõistab inimese süüdi ainult selle pärast, et see on tugev ja suur? Just selline on meie sajandi moraalne atmosfäär, teisejärguliste inimeste sajandi atmosfäär."

"Me pole kunagi püüdnud mõista, mis on suurus inimeses ja kuidas seda ära tunda."

Lugesin "Allikat" mitmeid kuid tagasi, ent kohe pärast lugemise lõpetamist ei suutnudki ma oma emotsioone selle raamatuga seoses niivõrd koondada, et need siia kirja panna.

Aega on mööda läinud ja emotsioonid on settinud. Kindlasti on "Allikas" üks huvitavamatest ja mõjukamatest raamatutest, mida ma kunagi lugenud olen. Lugu arhitekt Howard Roak'ist, tema elust ja elutööst, nurjumistest ja õnnelikest hetkedest on niivõrd huvitavalt ja kaasahaaravalt kirja pandud, et vaatamata lehekülgede rohkusele läheb lugemine ülikiiresti.

Mulle pakkus ülimat naudingut asjaolu, et autor jutustab seda lugu läbi mitmete asjaosaliste vaatevinklite ja heidab pilgu nii mitmetesse erinevatesse eludesse, mis on kõik kas lähemalt või kaugemalt ka Roaki (töö)eluga seotud.

Kuigi fookuses on arhitektide elu ja looming, siis raamat ise hoomab palju enamat elust enesest: eneseohverdust, rivaalitsemist, petmisi, armastust, südikust ja eelkõige sihikindlust käia valitud teel. Palju on filosoofilisi mõttekäike ja arutelusid, mis haaravad tugevalt kaasamõtlema ja enda väärtushinnanguid ümber hindama. Mõtteainet annab see teos igatahes palju.

Kuna autor jagab selles raamatus väga palju radikaalseid ideid, siis kindlasti ei sobi see lugemiseks päris igaühele, aga kui ta õigel ajal kätte juhtub, siis jah... sa tunned selle hetke ära ja saad lugemisest erilise emotsiooni.
< >